Bemanning med schyssta villkor

Företagande, Nyheter

Jessica Löfström driver ett bemanningsföretag i byggbranschen. Hennes största konkurrent är den svarta marknaden.

ExpanderaMera heter Jessicas företag. Det är Stockholmsbaserat, men har även kontor i Göteborg, Malmö och Borlänge. Nu har företaget börjat titta på Småland som intressant marknad att finnas på också.

Vad tror du om utsikterna för er i den här delen av landet?
– Jätteintressant. Småland är högintressant, säger Jessica.
– Vi vill ju finnas överallt. Det är vår tanke. Men 2014 slutade vi växa i den takt vi brukar växa, på grund av den svarta byggsektorn som tog över mer och mer.

Osund konkurrens största problemet

Företag som struntar i kollektivavtal och som inte betalar skatter, det har blivit ett allt större problem i byggbranschen. Det sätter konkurrensen ur spel för de som vill följa avtal och arbeta vitt.

Skulle du säga att den svarta byggmarknaden är din största konkurrent idag?
– Absolut, så är det.

Men kan du garantera att allt körs enligt reglerna om man anlitar er?
– Ja, alla som arbetar för oss är anställda i vårt företag. Vi tar aldrig in underentreprenörer under oss eller anlitar F-skattare. Vi anställer själva för att ha kontroll och därför kan vi också garantera att allt sköts enligt konstens alla regler. Alla anställs i Sverige även om vi till och från anställer yrkesarbetare från andra länder med kompetens vi inte finner i Sverige tex anläggare till tungarmering som kan tänka sig ligga ute på traktamentes-jobb.

Vilka typer av jobb åtar ni er?
Alla egentligen, hus/bostadsproduktion trä- och betong, anläggningsarbeten mark/rörläggning, anläggningsarbeten infra form/armering, byggservice och rot. Vi har även installation, elektriker, ventilation och vvs och några tjänstemän.

Har ni murare, det brukar väl vara stor brist på?
– Ni har vi det, det är lite upp och ner. Men nu har vi murare också.

Svalare marknad i Stockholm

En av anledningarna till att Småland blivit intressant för ett bemanningsföretag är att bostadsproduktionen i Stockholm har gått ned.

Är det något ni känner av?
– Ja, bostadsbyggandet i Stockholm bromsar in kraftigt. Det började i mars med det ökade amorteringskravet, sedan har det bara ökat.
– Det är inte så att vi har byggt för många lägenheter, det behövs fortfarande fler bostäder. Men människor får inte låna i samma utsträckning som tidigare. Vi har en finansiell konstruktion som inte fungerar.
Men det är ett övergående problem, tror Jessica.
– Jag tror det kommer att lösa sig med en ny regering. Jag har talat med alla partier, det är ingen som ville ha det ökade amorteringskravet. Men det behövdes göras något åt den överhettade bostadsmarknaden och inget parti vågade röra ränteavdraget innan valet. Så den kommande regeringen kommer förmodligen att göra något åt amorteringskravet.


Föregående artikelNästa artikel