Åke Andrén-stipendiet till Paul Fägerskiöld

Paul Fägerskiöld
Nyheter, Reportage

Hans ateljé finns i New York. Just nu har han utställning i Berlin. Stockholm är hans hem. Paul Fägerskiöld är årets mottagare av Åke Andrén stiftelsens stipendium på 500 000 kronor.

Vi träffar Paul på en mellanlandning i hemstaden Stockholm, när han är på väg till vernissage för hans senaste utställning, i Berlin. Hans ateljé finns i New York, där han har arbetat de senaste sex åren.

Hur känns det att få stipendiet?
– Det är bara positivt, att få ett stipendium. Och att få ett som man inte har sökt, som dimper ner i knäet på en är underbart. Så är det ju också väldigt kul att få ställa ut på Waldemarsudde, delta i nya sammanhang och möta nya betraktare.

I samband med den officiella utdelningen av stipendiet, 16 oktober, startar en utställning med Pauls verk på Prins Eugens Waldemarsudde. En utställning som sedan ska turnera vidare till Jönköping och kanske fler anhalter.

Konstnärsfamilj

Paul kommer från en konstnärsfamilj, där både far, mor, bror, fru och morfar är konstnärer. Hans utbildning är gedigen, med master på konsthögskolan i Stockholm och studier vid konsthögskolan i Wien.
Hans måleri är abstrakt och handlar en hel del om mötet med betraktaren.
– Jag är väldigt intresserad av att förstå hur vi skapar mening och betydelse i världen och förstå hur vår perception fungerar. Hur vi förstår eller skapar förändring, hur något kan vara på ett sätt den ena dagen och på ett annat sätt den andra, säger Paul.

Lånar in verk

Pauls konst är eftertraktad, för närvarande pågår en utställning i Berlin.
– För utställningen på Prins Eugens Waldemarsudd har vi lånat in verk, bland annat från Berlin, berättar Åke Andrén, grundare av Åke Andrén stiftelsen.
– Han är en egenartad konstnär, vår jury var väldigt angelägna om att Paul skulle få stipendiet i år.

Ger stabil ekonomi

Var någonstans Paul och hans familj kommer att slå ner bopålarna i framtiden, vet han inte.
– Allt är i luften och är osäkert, inget är bestämt.
Men yrkesmässigt ser han en stabil tid framför sig.
– Stipendiesumman innebär en säkerhet, där jag kan fortsätta arbeta och koncentrera mig på konsten utan att vara alltför stressad över att få in pengar.

 


Föregående artikelNästa artikel