Nyheter

Läget kräver vackra hus

Nu ska Finnvedsbostäder snart börja bygga nya bostadshus på Jochnickstomten. Det är hus där man varit extra noga med exteriören.
– De här husen kräver det, det är porten in till stan, säger Mikael Nordholm, vd för Finnvedsbostäder.

Det ska bli 150 nya lägenheter i kvarteret Städet, som det heter, men för gamla Värnamobor är platsen känd som Jochnickstomten.
När man tittar på ritningarna ser man att det är lagt extra omsorg på att få husen harmoniska. Det är brutna tak och en färgsättning som ger associationer till lite äldre bebyggelse.
Annars är nyproducerade hus idag oftast fyrkantiga lådor?
– Ja, det beror på att det är billigast att bygga så. Vill man ha det kostnadseffektivt ska man bygga punkthus, så högt och slätt som möjligt.
– Men husen i Städet kräver en annan utformning, det är porten in till stan.

Mkkael Nordholm.
Mikael Nordholm.

Stor utmaning

Finnvedsbostäder har varit offensivt med nya bostadsbyggen de senare åren. Under 2015 fick man 75 nya lägenheter klara. Bostadsområdet Salvian på Gröndal med 48 lägenheter, ett äldreboende i Rydaholm och ett ungdomshem i Värnamo. Det krävs många nya lägenheter om Värnamo ska klara av att växa som politikerna hoppas.
– Man säger att Värnamo ska ha 40 000 invånare år 2030. Ska vi klara det måste det byggas 150-175 nya lägenheter per år.
Att bygga så många nya lägenheter är en stor utmaning. Byggtempot måste höjas väsentligt om Värnamo ska klara av det. Det är inte helt lätt.
– Det är dyrt att bygga, det är en hämsko, säger Mikael.
Även om Salvian inte har direkt låga hyror, blev de husen förhållandevis kostnadseffektiva, berättar Mikael.
– Ja, vi är jättenöjda med det. Det var det lokala byggföretaget Bygga vi anlitade för att bygga det. Vi fick mycket hus för pengarna där kan jag säga. Det är fina hus.

Centrala lägenheter

Bygget i kvarteret Städet har varit ute på upphandling och det ska snart avgöras vilket byggföretag som får entreprenaden. Finnvedsbostäder ägs av kommunen och måste följa EU:s regler för upphandling. Så det företag som erbjuder lägsta pris får uppdraget. Men Mikael gör ingen hemlighet av att han gärna samarbetar med lokala byggföretag.
– Jag hoppas att det blir ett lokalt företag. Vi har några byggföretag i trakten som kan klara ett bygge i den här storleken.
Det blir hur som helst byggstart i år och sedan kommer det att byggas i två etapper. Det kommer att ta tre-fyra år innan alla lägenheter är inflyttningsklara.
Bostäderna i Städet blir mycket centrala och det är så Mikael helst bygger.
– Jag tycker om förtätning. Vi ska bygga inifrån centrum och ut. Överallt där det finns möjlighet att bygga centralt tycker jag vi ska göra det.
Den bakomliggande tanken är förstås att skapa ett mer livaktigt centrum. Med fler människor som bor centralt blir det mer liv och rörelse och det skapar i sin tur förutsättningar för mer handel i centrum och mer utrymme för caféer och restauranger.

Bra med privata byggherrar

Det är inte bara Finnvedsbostäder som tycker om att bygga centralt. Två olika privata byggherrar har stora bostadsbyggen på gång i centrum.
– Det är väldigt bra för kommunen att det finns privata aktörer, säger Mikael Nordholm.
Det skulle bli väldigt tungt för Finnvedsbostäder att klara försörjningen av hyreslägenheter epå egen hand.
– Vi investerar mellan 100 och 150 miljoner om året idag. Vi har krav på oss att hålla en soliditet på tio procent, helst 15. Det innebär att vi måste tjäna pengar. Och det gör vi nu. 2015 gjorde vi en vinst på 10 miljoner efter skatt.
Är det pengar som går in i nya investeringar?
– Ja, de går rakt in i nybyggen som i kvarteret Städet.

Föregående artikelNästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *